Çok güzel hareket!

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’da da tarımsal üretimin desteklenmesi noktasında yapılan çağrılar ses getirmeye devam ediyor.

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’da da tarımsal üretimin desteklenmesi noktasında yapılan çağrılar ses getirmeye devam ediyor. Üretimin teşvik edilmesi ve üreticinin maliyetlerine destek olunması noktasında yeni bir adım daha atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre; buğday üreten çiftçilere kilo başına 1 lira, arpa ürünü için de, çiftçilere yine kilo başına 50 kuruş destek primi ödenecek. Söz konusu desteklemelerden faydalanabilmek isteyen çiftçilerin ürünlerine Toprak Mahsulleri Ofisi talip olacak ve üreticilerin TMO’dan alım-satım belgesi almaları gerekecek. Örneğin; Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 10 ton buğday satışı gerçekleştiren bir çiftçi, devletten 10 bin lira da destek primi almaya hak kazanacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yürürlüğe giren yeni uygulama, Erzurum’da da büyük memnuniyetle karşılandı.

 

ÇİFTÇİLER HEYECANLA BEKLİYOR

Genellikle buğday ve arpa ürünlerine yönelik tarımsal üretimin yapıldığı Erzurum’da, çiftçilere destek primi ödenecek olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden üreticiler, “Ürüne karşılık destek primi ödenmesi, örnek teşkil etmesi açısından önemli. Ancak hükümetin yaklaşan hasat dönemi öncesinde bölge çiftçisine mazot desteği de vermesini bekliyoruz. Böylece en büyük maliyet kalemimiz olan akaryakıt, sırtımıza yük olmaktan çıkmış olacak. Ürettiğimizi de yine TMO’ya satar, hem kendimiz kazanır, hem de devletimize kazandırmış oluruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışma yapacağı konuşuluyor. Biz de atılacak adımları merakla, heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştular.

 

VERİM ÇOK YÜKSEK, AMA…

Bu yıl tarladaki verimin oldukça yüksek düzeye ulaştığını, bunun da kazanç anlamına geldiğini dile getiren Erzurumlu çiftçiler, “Kazancımız güzel olacak ama hakikat şu ki, kazandığımız paranın büyük bir bölümü akaryakıt masraflarına gidecek. Cumhurbaşkanımıza bu konunun iletilmesi ve dolayısıyla bakanlığın harekete geçirilmesi gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, bu konuda çiftçiye yol arkadaşlığı edebilir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne tabi bulunan çiftçiler için böyle bir indirim söz konusu edilebilir. Böylece hem maliyetlerimiz azalır, hem de üretimin cazibesi artar” şeklinde konuştular.


28.07.2022 11:04:02