Erzurumda Gençlerin gözünün dışarıda, yetişmiş insan gücünün ise şehirden ayrılmak için gün saydığını ifade eden Erdal Güzel, Sermayesini biriktirenlerin çoğunun başka bir şehre ilk adımı atma fırsat kolladığını söyledi.
Düşüneni, münevveri, bürokratı, akademisyeni, tüccarı ve esnafının Erzurum’dan gitme düşüncesinde olduğunun altını çizen ERVAK Başkanı Erdal Güzel, “Kültürü kim muhafaza edecek, gelecek nesillere kimler neleri miras bırakacak? Sorusu, maddi beklentilerin arasında kimsenin aklına bile gelmiyor dedi.
ŞEHİRLİ SAHAYI BOŞALTTI
Kırsalın şehre taşındığını ve şehirlinin sahayı boşalttığını anlatan Erdal Güzel, “Şehre taşınanların büyük bir kısmı şehirli gibi gözükseler dahi, düşünceleri ve dünyaya bakışları şehirli değil. İşin garibi, meydan; şehir kültürünü köy menkıbeleri ile yorumlayanlara kalmış.Erzurumluluk sevdası: "Seni uzaktan sevmek, aşkların en güzeli" şarkısı gibi kulağa hoş geliyor. Bizim hissiyatımıza dokunan, yaşamak istemediği bir şehir hakkında uzaktan ahkâm kesip; "Yapılmalıdır, edilmelidir, olmalıdır" diye komut verenlerle, siyaset beklentisi olanların Erzurum'u hatırlamalarıdır” ifadelerini kullandı.
BU ŞARTLARI BİZ OLUŞTURDUK
Her yıl ortalama 36 bin 355 kişinin Erzurum’dan göç ettiği ve ortalama 23 bin 400 kişinin şehre geldiği baz alındığında, on yıl içerisinde şehirden 363 bin 550 kişinin göç edeceğini anlatan Güzel, bu süre zarfında 234 bin 368 kişinin şehre geleceğinin anlaşıldığımı ifade etti.
Güzel, “Bu durum oldukça düşündürücüdür. Özetle; göç olgusu bu tempoda giderse, 20 yıl içerisinde il nüfusunu (778.195) aşan bir hemşehri kitlesini kaybedeceğimiz söylenebilir.
Bu tablo fazla söze mahal bırakmamaktadır. Bu şartları beraberce hazırladık, insanımıza sahip çıkamadık, vefa gösteremedik, bari; inadına kalanlara sahip çıkalım” diye konuştu.
25.02.2023 14:25:21