Erzurum için çok geç!

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kışlık lastik kullanımını zorunlu hale getirecek olan genelgesi yayımlandı.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kışlık lastik kullanımını zorunlu hale getirecek olan genelgesi yayımlandı. Buna göre, 1 Aralık tarihi itibariyle ticari amaçlı taşıtlarla bireysel taşıtlarda kışlık lastik kullanımı şart olacak. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 65/A maddesinde kış lastiği kullanımına yer verilirken, uzmanlar ise Erzurum’a özel bir uyarıda bulunuyor. Uzmanlar, kış lastiği uygulamasına henüz 45 günlük bir süre var, ancak Erzurum gibi soğuk havanın çok daha erkenden etkili olmaya başladığı şehirlerde bu tarihi beklemeye hiç gerek yok” görüşünü paylaşıyor. Kış lastiklerini kullanmaya başlamak için kar yağışının beklenmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Kış lastiği kullanmaya başlamak için hava sıcaklıklarının düşmesi yeterli” hatırlatmasında bulunuyor.

 

7 DERECENİN ALTI SIKINTI

Sürücüler, kış lastiklerinin karlı ve buzlu zeminlerde işe yaradığını düşünüyor, ancak durum bunun tam tersi. Çünkü karlı ve buzlu zeminlerde araçların kaymasını kış lastikleri de önleyemiyor. Kış lastikleri, soğuk havayla birlikte sertleşip elastikiyet özelliğini kaybeden standart lastiklere göre sürücülere avantaj sağlıyor. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesiyle birlikte standart lastiklerin karışımında bulunan maddeler sertleşiyor ve yol tutuş özelliğini kaybediyor. Bu yüzden zeminde kar ve buz olmasa da, standart lastiklerle yolculuk etmek büyük bir risk haline geliyor.

 

ERZURUM’DA BEKLEMEYE GEREK YOK!

Uzmanlar, “Kış lastiklerinde hava sıcaklığı kaç dereceye kadar düşerse düşsün, lastik esnekliğini ve yol tutuş özelliğini kaybetmiyor. Bu yüzden zemin ister karlı, ister buzlu olsun, yol tutuşu sürekli standart kalıyor. Bu yüzden özellikle Erzurum gibi sıcaklıkların çok hızlı düşüş kaydettiği şehirlerde 1 Aralık tarihini beklemeye gerek kalmadan kış lastiklerinin kullanımına başlanmalıdır. Bu hem can ve hem de mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor” dediler.


22.10.2022 13:11:16