Erzurum’da hayvancılık sektörünün içinde bulunduğu içler acısı durumun sebebini, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı özetledi. Başkan Kayabaşı, “Bugün herkes hayvancılığın neden bu hallere düştüğünü merak ediyor ve bu soruya cevap arıyor. Aslında cevap çok basit: köylerdeki küçük aile işletmelerine destek olmak yerine, sözde büyük hayvan çiftlikleri ve işletmelere destek olan yönetim aklı, hayvancılığın içine düştüğü bu çıkmazın tek sorumlusudur!” ifadesini kullandı.
KESECEK DANA BİLE YOK!
Hayvancılık alanında Erzurum için iki ayrı tarif bulunduğuna dikkati çeken Başkan Kayabaşı, bu tariflerden ilkinin “Türkiye’nin Et Deposu”, ikincisinin de, “Türkiye’nin Buzağı Fabrikası” olduğunu hatırlattı. Erzurum’da hayvancılık sektörünün geldiği noktada her iki tarifin de artık hükümsüz kaldığını ileri süren Başkan Kayabaşı, “Et deposu diye tabir edilen bir şehirde kasaplar kesecek dana bile bulamıyorsa, ipin ucu çoktan kaçmış demektir! Bir zamanlar köylerinde 3-5 büyükbaş hayvanla bile adeta fabrika gibi buzağı üreten çiftçilerimiz, bugün şehirlerde asgari ücretle iş bulabilme telaşına düşmüşse, bu işin çivisi çıkmış demektir!” şeklinde konuştu.
YANLIŞ BURADA YAPILDI
Hayvancılığın bu duruma gelmiş olmasının tek sorumlusunun yanlış destek ve teşvik politikaları olduğunu dile getiren Başkan Hasan Ali Kayabaşı, “Yönetim aklı, köylerdeki bu aile işletmelerini destekleyebilir, üretimin daha da artmasını sağlayabilirdi. Ancak bunu yapmak yerine, hayvancılık yapacaklarını iddia eden sözde büyük çiftliklere ve işletmelere destek verdi, hibelerin yolunu açtı, teşviklerden yararlandırdı. Böyle bir durumda köylerdeki küçük aile işletmeleri de zaman içerisinde eriyerek yok oldu. Üstüne üstlük büyük işletmelere ve çiftliklere verilen teşvikler de boşa gitti, destekler de boşa gitti, kimseye de bir faydası olmadı. Ve Erzurum bugün oturmuş kesmek için dana ve sığır yolu gözlüyor” diye konuştu.
İŞTE SORUNUN ÇÖZÜMÜ
Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Hasan Ali Kayabaşı, bu durumu tersine döndürmenin formülünü de açıkladı.
Kayabaşı, şunları kaydetti:
“Birinci husus, köylerdeki yaşam standartlarının yükseltilmesi ve köyleri cazip kılacak adımların atılması gerekiyor. Köylerde üretimin yeniden canlanması için aile işletmeciliğinin desteklenmesi ve çekici hale getirilmesi sağlanmalıdır. Sayıları hiç farketmez; 3 ya da 5 büyükbaş hayvanla bile yapılacak üretim faaliyetleri her türlü desteği görmeli ve üreticilerin şehirlerden yeniden köylere dönmeleri temin edilmelidir. Herkes bilmeli ki, köylerdeki küçük aile işletmeleri olmazsa, hayvancılığın can damarı kesilmiş demektir”
25.09.2023 11:44:05