ÖZEL HABERHaber Girişi : 23 Ağustos 2022 11:07

Borç Dadaş ‘ın kamçısı

Borç Dadaş ‘ın kamçısı
Erzurum’da yılın yarısında kullanılan kredi tutarı 27 milyar 400 milyon liraya ulaştı.

Erzurum’da yılın yarısında kullanılan kredi tutarı 27 milyar 400 milyon liraya ulaştı. Kişi başına düşen kredi tutarının 36 bin 316 liraya yükseldiği Erzurum’da, kredilerde aslan payını ise kamu bankaları kaptı. Erzurum’da kamu bankalarından kullanılan kredilerin toplamı 21 milyar 500 milyon lirayı bulurken, özel bankalar ise Erzurum’daki müşterilerine 5 milyar 900 milyon lira tutarında kredi kullandırdı. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; Erzurum kredi kullanım tutarı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Erzurum, çek, senet ve vergi tahsilatı sıralamasında da sürekli ilk sıralarda yer almasıyla dikkat çekiyordu.

 

BORÇLANMADA HIZLI ARTIŞ

Ekonomistler, Erzurum’daki kredi borçlanma performansının sürekli artış halinde olduğunu dile getirerek, iki yıl öncesine kadar kredilerin kişi başına düşen tutarının 15-20 bin lira dolayında olduğunu hatırlattılar. Bu borçlanma performansının daha yılın yarısında ikiye katlandığını kaydeden ekonomistler, “Muhtemelen bu rakam yılsonuna kadar 40-45 bin bandına kadar yükselecektir” dediler. Erzurum’daki kredi kullanım oranının kamu bankalarında yoğunlaşmasının dikkat çekici olduğunu kaydeden ekonomi çevreleri, “Kamu bankalarının kredi performansı, özel bankaların neredeyse 5 katına ulaşmış durumda. Bu da finans sektörünün Erzurum’da kamu ağırlıklı olduğunu gösteriyor. Özel banka sayısının ziyadesiyle fazla olduğu Erzurum’da kredi tutarının 5,9 milyarla sınırlı kalmış olması düşündürücüdür” diye konuştular.

 

YATIRIM AMAÇLI KULLANILDI

Öte yandan Erzurum’da kullanılan kredilerin çok büyük bir bölümünün konut ve taşıta yönelik olduğunu kaydeden ekonomistler, gelinen noktada bu kredilerin yatırıma yönlendirilmiş olduğuna dikkat çektiler. Ekonomistler, “Erzurum’da kredilerin yatırıma dönüştürülmüş oluşu dikkat çekici bir başka husus. Çünkü kredi kullananların önemli bir bölümü ya konut ya da taşıt için borçlanmış” dediler.

Erzurum’da tüketici kredilerinin de çok ciddi bir işlem hacmine sahip olduğunu ifade eden ekonomistler, kredilerin geri dönüşümünün de bir o kadar pozitif seyir izlediğini sözlerine eklediler.