Milyarlarca liralık teşvik, destek ve hibe kredilerinin sağlandığı hayvancılık sektörü Erzurum’da yine yerlerde, yine yerlerde…
Hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulanan hibe, teşvik ve destek uygulamaları, yurt genelinde olduğu gibi, Erzurum’da da uzun yıllar istismar edildi. Devletin sırf sektör gelişsin diye sağladığı mali imkânlarla ilgili olarak denetim yapmaksa hiç kimsenin aklına gelmedi. Devletin kullanıma sunduğu hibe krediler, teşvik ve destek ödemeleri, çeşitli manevralarla sektörün adeta yanından bile geçmedi. İstismara ek olarak; bir de aile işletmelerinin desteksiz bırakılması, Erzurum’da hayvancılığı tükenme noktasına getirdi. Büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye’nin ikinci vilayeti olan Erzurum’dan, hayvancılık şehri diye bahsedilirken, şehirde yaşanan et sıkıntısı ise, hiçbir zaman dikkate değer bulunmadı.
DEVLET İYİ NİYETLİ, AMA!
Sektör temsilcileri ve ziraat mühendisleri, tıpkı tarım sektörü gibi, hayvancılık sektörünün de yanlış politikalar ve denetim eksikliği gibi sebeplerle tükenişin eşiğine geldiğini öne sürdü.
Uzmanlar, “Şu ana kadar sadece Erzurum’da hayvancılık sektörü için sağlanan hibe kediler, teşvik ve desteklemeler ne kadar olmuştur ve bu mali kaynağın sektöre faydası olmuş mudur, mutlaka araştırılmalıdır. Hayvancılık kredilerinden, teşviklerinden kimler faydalanmıştır ve bu teşvikler üretime ne kadar yansımıştır, bu da araştırılmalıdır. Devlet tüm iyi niyetiyle sektörü geliştirmek için tüm imkanları seferber etmiş, ancak denetim mekanizması çalıştırılamadığı için bu kaynakların hayvancılık sektörüne hiçbir faydası olmamıştır. Destekler ve krediler sadece istismar edilmiştir” diye konuştular.
CEVAPSIZ SORULAR
Aile işletmelerinin yalnız bırakıldığını, bu yüzden de hayvancılık sektörünün büyük darbe yediğini dile getiren uzmanlar, “Örneğin büyük işletmeler kullandıkları kredilerin karşılığı olarak hangi katma değeri üretmiştir? Büyükbaş hayvan varlığının artmasına önayak olunmuş mudur? İşte bu sorular cevapsız kalıyor, çünkü bu teşviklerin, destekleme ve hibe kredilerinin hangi amaçlarla kullanıldığı bilinmiyor. Bunun için çok ciddi bir denetime ihtiyaç var” dediler.