ÖZEL HABERHaber Girişi : 31 Temmuz 2023 09:42

Erzurum DERNEK ÇÖPLÜĞÜ!

Erzurum DERNEK ÇÖPLÜĞÜ!
Erzurum’da, koltuksuz kalmak istemeyen, sürekli vitrinde olma ihtiyacı hisseden ve sosyal statü hastalığı olan herkes Dernekler Müdürlüğü’ne koşuyor.

Dernek sayısının 700’ü aştığı Erzurum’da, koltuksuz kalmak istemeyen, sürekli vitrinde olma ihtiyacı hisseden ve sosyal statü hastalığı olan herkes Dernekler Müdürlüğü’ne koşuyor. Dernek varlığı bakımından Türkiye ortalamasının bile üzerine çıkmak için emin adımlarla ilerleyen Erzurum’da, aktif olmasına rağmen yüzlerce derneğin ismi ise hiç bilinmiyor. Faaliyetleriyle dikkat çeken birçok derneğin kamu yararına hizmetler verdiği gözlenirken, kimi dernekler ise, sosyal statü hastalığı bulunan başkan ve yöneticileriyle dikkat çekiyor. Söz konusu dernekler ve yöneticileri, gönül hizmeti verdiklerini iddia etseler de, sözde bir takım etkinlikler yapmak için kamu kurum ve kuruluşlarının adeta iliğini sömürüyor. 

700’DEN FAZLA DERNEK… 
Çeşitli mesleklerden emekli olmuş, vizyonsuz, yeniliğe ve gelişime kapalı, zihinleri 20-30 yıl öncesinde kalmış olan yöneticileriyle dikkat çeken kimi dernekler, Erzurum’un ismini bile sürekli kullanmaktan hiç geri durmuyor. Sürekli vitrinde ve ön planda olmaya çalışan, koltuk meraklısı ve sosyal statü hastalığına tutulmuş olan yöneticileriyle göze çarpan dernekler, Erzurum’da da herkesçe yakından biliniyor. 
Dini hizmetler alanında 250’den fazla, mesleki dayanışma alanında da 200’e yakın derneğin faaliyet gösterdiği Erzurum’da, 300’e yakın dernek ise, diğer alanlarda boy gösteriyor. 

ASLINDA HASTALIK HALİ… 
Uzmanlara göre; belirli bir amaç uğruna dernek faaliyetlerine girişenlerin yanında, kimlik ihtiyacı hissedenler de çareyi dernekçilik yapmakta buluyor. Mesleklerinde başarılı olamamış, itibar görememiş, egoist ve narsist ruhlu kişilerin hayatları boyunca sürekli bir arayış içerisinde olacaklarını ve sosyal statü ihtiyacı hissedeceklerini belirten uzmanlar, “Toplumda sürekli ön planda olmayı istemek ve dikkate alınmayı beklemek, aslında bir ruh hastalığıdır. Özellikle belirli bir yaştan sonra çok daha dikkat çekici boyutlara ulaşan bu hastalık, Erzurum’da daha çok dernekçilik alanında görülüyor” dediler. 

RAF ÖMÜRLERİNİ TAMAMLAMIŞLAR… 
Erzurum’da dernekçilik faaliyetlerini kusursuzca yapanlar olabildiği gibi, yöneticilerinin, faaliyetten ziyade ön plana çıkma arzusunu taşıdığı derneklerin de bulunduğunu kaydeden uzmanlar, “Bunlar da genellikle emeklilerden, hangi meslekten olursa olsun miadını doldurmuş ve raf ömrünü tamamlamış kişilerden oluşuyor. Onlar, gayelerini kamu yararı olarak açıklasalar da, aslında mesele kendi yararlarıdır. Kendi devir ve dönemlerinin kapandığını bildikleri için yeni arayışlar içerisine girerler. Sözde etkinlikleri ise, kendi gayret ve çabalarıyla değil, şehirdeki kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkanlarla gerçekleşir. Çünkü kurumların adeta kapısında yatıp kalkarlar ve ortaya çıkan işi de kendileri sahiplenirler. Erzurum’da birçok dernek bu kafada olduğu için de, bu şehirde sivil toplum ruhu gelişememiştir” diye konuştular.