Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Erzurum’da, tarihi yapılarla birlikte tarihi çeşmeler de dikkat çekiyor. Erzurum il genelinde sayıları 500’ü bulan tarihi çeşme bulunurken, çoğu çeşme ise günümüze kadar ulaşma şansına sahip olamamış.
Erzurum’da en bilindik çeşmelerin başında Cennet Çeşmesi, Şabakhane, Dabakhane ve Dörtgüllü çeşmesi gelirken, ismine aşina bile olunmayan daha çok sayıda çeşme bulunuyor. Gürcü Kapısı Hacı Mehmet Çeşmesi Safiler Çeşmesi, Kale Çeşmesi Yazıcıoğlu Çeşmesi, İsmail Ağa Çeşmesi, Çeteci Abdullah Paşa Çeşmesi, Osman Ağa Çeşmesi, Narmanlı Camii Çeşmesi gibi çeşmelerin genellikle 1700’lü yıllara ait olduğu görülürken, Erzurum’da kitabesi olmayan ve bu yüzden hangi yıllarda yapıldığı belli olmayan çeşmeler de bulunuyor.
ÇEŞMELER ÇEŞİT ÇEŞİT
Akpınar Çeşmesi, Hacı Dede Ağa Çeşmesi, Kırmızı Çeşme, Sansarcıbaşı Çeşmesi, Dabakhane Çeşmesi, Kırmızı Çeşmesi, Gül Ahmet Çeşmesi, Recep Ağa Çeşmesi, Paşa Pınarı Çeşmesi, Sıvırcık (Sığırcık) Çeşmesi ve Bakırcılar Cami Çeşmesi, bu çeşmeler arasında yer alırken, Erzurum’un sularının özellikleri itibariyle farklı öneme sahip olan çeşmeleri de var. Bunların başında; Kırk Çeşme, Zeynel Çeşmesi, Cennet Çeşmesi, Dabakhane çeşmesi, Ali Paşa Çeşmesi, Ayas Paşa Çeşmesi, Bakırcı Çeşmesi ve Esat Paşa Çeşmesi, Dört Güllü, Yazıcıoğlu gibi çeşmeler gelirken, ilçelerde ve kırsal kesimlerde de bir o kadar suyu itibariyle nitelik sahibi çeşmeler bulunuyor.
TARİH KORUNUYOR
Erzurum’daki tarihi çeşmelerin son yıllarda bakım ve onarımdan geçirildiğini, yanı sıra kontrol altına da alındığını dile getiren vatandaşlar, “Bazı tarihi çeşmeler var ki, suları bile akmıyor. Bunun yanında taşınmasıyla ilgili sorunları olan çeşmeler de var. Bunlara da en kısa sürede el atılması ve şehrin tarihinin muhafaza altına alınması en büyük beklentimizdir” dediler.