ÖZEL HABERHaber Girişi : 01 Haziran 2023 09:43

Erzurum ve bölge hayvancılığının dört bir koldan teşvik edilmesi gerekiyor. Aksi halde; DURUM ÇOK VAHİM!�

Erzurum ve bölge hayvancılığının dört bir koldan teşvik edilmesi gerekiyor. Aksi halde; DURUM ÇOK VAHİM! 

Hayvancılığın Erzurum ve bölge için ne büyük bir nimet olduğu, Kurban bayramında bir kez daha anlaşılacak. Et fiyatlarındaki artış sebebiyle kurbanlık fiyatlarının bu yıl tavan yapacağı bölgede, kurban satın almak isteyenler büyük bir şaşkınlık yaşayacak. Besicilik maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle yükselişe geçen fiyatlar, hayvancılık sektörünün neden desteklenmesi gerektiğinin adeta cevabı olacak. Uzmanlara göre; Erzurum ve bölgede besi hayvancılığı yapmak oldukça külfetli bir iş… Bu yüzden üretimi canlandırmanın yolu teşviklerden geçiyor. Özellikle yem bitkisi ekiminin teşvik edilmesi yoluyla bitkisel üretime dayalı hayvancılık faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Hayvancılıkta besi maliyetleri çok yüksek, bu yüzden maliyetleri düşürmenin yolu yem bitkisi üretimini geniş kesimlere yaymaktan geçiyor” dediler. 

MERALAR AVANTAJ, AMA! 
Erzurum’un mera varlığı bakımından Türkiye’de hatırı sayılır bir yere sahip olduğunu dile getiren uzmanlar, “Gerçek şu ki, bu avantaj iklim şartları sebebiyle yeterince kullanılamıyor. İlaveten meraların göçerler tarafından kullanılması ise, yerleşik hayvancılık faaliyetlerini sekteye uğratıyor. Öncelikle bu alanda bir düzenleme yapılması lazım” görüşünü paylaştılar. 

YEM BİTKİSİ FATÖRÜ 
Erzurum’daki meraların kesinlikle göçerlere kullandırılmaması gerektiğini, bunun yanında yem bitkisi ekiminin de geniş kesimlere yayılmasının lazım geldiğini kaydeden tarım ve hayvancılık uzmanları, “Besicilerimizin büyük bir bölümü kış aylarında ithal yem kullanıyor. Dövize endeksli olarak satılan ithal yem de, ister istemez çok büyük bir maliyet teşkil ediyor. Yem bitkisi üretimiyle bu maliyeti büyük ölçüde ortadan kaldırmak mümkün” diye konuştular. 

TEŞVİKLER ÇOK ÖNEMLİ 
Yem bitkisi üretimiyle elde edilecek ürünlerin doğrudan hayvancılık sektörünün hizmetine sunulabileceğini anlatan uzmanlar, “Besi hayvancılığı yapan çiftçiler, bu yolla ithal yem kullanmak yerine yöremize ait yem bitkilerini kullanabilecek. Böylece çok büyük bir yekun teşkil eden yem giderinden kurtuluş olacak. Bu yüzden yem bitkisi ekiminin teşvik edilmesi, ilaveten de buzağı teşviklerinin arttırılması büyük önem taşımaktadır. Birbiriyle eşzamanlı olarak atılacak bu adımlar, hayvancılığımızın gelişmesine, hayvan varlığımızın artmasına ve maliyetlerin azalmasına önayak olacaktır” dediler.