Borç yapılandırma düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve son şekli verilerek yürürlüğe sokulan düzenlemeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı getirildi. Borçlulara 48 aylık vade imkanı sunan yeni düzenlemeden faydalanmak isteyenler için başvurular 31 Mayıs’ta başlayacak. Erzurum’daki borçlu esnafın yanı sıra kamuya borcu bulunan gerçek kişileri de yakından ilgilendiren düzenleme büyük memnuniyet uyandırırken, düzenlemeyi Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet Karaca değerlendirdi.
SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ YÜKSEK
Aralık 2022 tarihinden önceki dönemlere ait olan vergi, prim, idari para cezası, öğrenim kredileri, trafik cezaları gibi borçlar için yeniden yapılandırma imkânı getirildiğini kaydeden Karaca, kesinleşmiş borçları bulunan esnafın ve sanatkârların bu düzenleme ile kamuya olan borçlarını 48 aya kadar eşit taksitlerle yapılandırabileceklerini söyledi.
Başkan Karaca, “Daha önce yapılandırma kapsamına girmeyen, adli para cezaları, üst kurul cezaları, sigara cezaları gibi cezalar da bu kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Öte yandan gerek SGK primleri gerekse Bağ kur primleri çok yüksek. Küçük esnaf ve sanatkârın yüzde 60’a yakını çok yüksek olan bağ kur primini düzenli ödeyemiyor. Kuruma borcu bulunduğu için de eş ve çocukları dahil sağlık güvencesinden de faydalanamıyor” dedi.
MAKUL SEVİYELERE İNDİRİLMESİ ŞART!
Özellikle vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumuna prim ve vergi borçları bulunan esnaf ve sanatkarların büyük çoğunluğunun, hemen hemen her yıl çıkarılan yapılandırmalara müracaat ettikleri halde aylık ödemelerini düzenli ödeyemedikleri için yapılandırmalarının da bozulduğunu ifade eden Başkan Karaca, “Çünkü aylık olarak üç bin lirayı geçen sigorta ve bağkur primini ödeyemedikleri için borçları birikiyor. Yapılandırmada hem rutin primini, hem de geçmiş borçlarının taksitlerini ödemek zorunda kalacak. Normal primini düzenli ödeyemeyen bir esnafın, yapılandırmadan dolayı ek olarak taksitlendirilen borcundan dolayı gelecek aylık ödemeleri aynı anda ödemesi mümkün görünmüyor. Asıl beklentimiz; sosyal güvenlik ve bağkur primlerinin herkesin ödeyebileceği makul seviyelere indirilmesidir” diye konuştu.