Kirada yüzde 25 sınır vardı ve bu uygulamanın süresi bir yıl daha uzatıldı. Bu karar belki yerinde bir karar ama bu karara kim uyacak, orası önemli. Ev sahipleri kiralara fahiş oranlarda artış yaparken, hangi kiracı gidip hakkını arayabilecek? Hadi gitti şikâyetçi oldu, hangi kiracı böyle bir duruma düşmek isteyecek? Her akşam haber bültenlerinde izliyoruz, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki tartışmaları ve hatta sonu cinayete varan olayları.
Hepimiz böyle bir sınırlamanın olmasından yanayız ama ben bu uygulamanın pratikte pek bir işe yaramayacağını düşünüyorum. Az önce de dediğim gibi, hiçbir kiracı, mal sahibiyle mahkemede karşı karşıya gelmek istemez. Bu yüzden sesini çıkarmaz ve kendisinden istenen kirayı el mecbur götürüp verir.
Çözüm nasıl olacak peki diyorsanız, çözüm şu olacak. Devreye Maliye girecek ve mal sahiplerini kıskaca alacak. Her hareketlerini izleyecek ve kiraya verdikleri taşınmazlarla ilgili her işlemi takip edecek.
Şimdi diyeceksiniz ki, bu işte de hülle yaparlar diye. Olabilir, yapabilirler ama devletin memuru mu yok, müfettişi mi yok? Piyasayı sürekli kolaçan edecek ve beyan edilen rakamların doğruluk payı sahada da çek edilecek. Adam dükkanını 500’e kiraya verir, ama devlete 300 gösterir, evrakını da ona göre yapar, beyanını da ona göre yapar. Ama devlet bu beyanla tatmin olmayacak, emsallerine bakacak, kim dükkanına ne kadar istiyor, kim kime dükkanını kaça kiraya vermiş, sorup öğrenecek.
Bu şekilde bir-iki müdahale olursa, o zaman görün bakın ki, hülle yapmaya bir daha cesaret edilebiliyor mu?
Ne dersiniz, haksız mıyım?