ÖZEL HABERHaber Girişi : 07 Haziran 2022 12:00

İndirimin adı var, tadı yok!

İndirimin adı var, tadı yok!
Bir süre önce konut kredisi faizlerine yapılan indirimin ardından piyasaların durumunu YENİGÜN muhabirleri araştırdı.
İndirimin adı var, tadı yok!

Bir süre önce konut kredisi faizlerine yapılan indirimin ardından piyasaların durumunu YENİGÜN muhabirleri araştırdı. Bankalardan edinilen bilgilere göre; kredi faiz indirimi, daha önceki indirimler kadar etkili olmadı. Buna gerekçe olarak, konut fiyatlarındaki yükseliş gösterilirken, kredili satışların neredeyse tamamı üst gelir grubuna yapıldı. Sabit ve orta gelir sahibi kesimi bile ürküten kredili konut satışları sebebiyle piyasadan beklenen tepki alınamazken, inşaat sektörü ise, oransal olarak 2013 yılı verilerine kadar geri döndü. Konut fiyatlarındaki fahiş artışlar sebebiyle Erzurum’da da daraldıkça daralan inşaat sektörü, son 3 yılda ise inişli-çıkışlı bir grafik ortaya koydu.

 

SADECE ÜST GELİR GRUPLARI 

Yaşamın her alanında baş gösteren fiyat artışları, inşaat sektörünün daha çok tüketim kesimini oluşturan alım ve satım işlemlerini olumsuz yönde etkiledi. Pandemi döneminde yapılan konut kredisi faiz indirimleri, şimdiye oranla çok daha büyük ilgi görürken, piyasalara can suyu gibi gelmişti. 

YENİGÜN muhabirlerinin bazı kamu bankalarının yöneticilerinden edindiği bilgilere göre; mevcut şartlarda sabit gelirli tüketicilerin kredili konut alması neredeyse imkânsız. Konut fiyatlamalarının fahiş düzeye çıkmasından önce kredili konut satışlarının hem alt ve hem de orta gelir grubunun da ilgisini çektiğini anlatan banka yetkilileri, “Şu durumda değil alt gelir grubunun, orta gelir grubu tüketicilerin bile konut kredisi kullanarak ev satın almaları çok zor.  Çünkü kredi maliyetleriyle birlikte satın alınacak konutun fiyatı o kadar yükseliyor ki, bunu karşılamak neredeyse imkansız hale geliyor. Düşünün ki, bugün mevcut fiyatlamalar üzerinden krediyle satın alınan bir dairenin maliyetiyle bundan iki yıl önce neredeyse üç daire alınabiliyordu” diye konuştular. 

 

YA FİYATLAR DÜŞECEK YA DA…  

Konut fiyat endeksi üzerinden yapılan analizlerin, konut alım-satım işlemlerindeki daralmayla birlikte inşaat sektörünün 2013 yılı rakamlarına geri döndüğünü vurgulayan ekonomistler, “Bu daralmanın önüne geçebilmek için fiyatların düşürülmesi gerekiyor. Çünkü konut satan herkes, yüksek enflasyon sebebiyle belirleyeceği fiyatın yeni bir konut alırken yetmeyeceğini düşünüyor. İşin içerisinde bir de fırsatçılık girince, ortaya günümüzdeki manzara çıkıyor” dediler. 

Fahiş fiyat artışının önüne geçebilmek için çok ciddi yaptırımlar yapılmadıkça bu sorunun çözülemeyeceği vurgusunda bulunan uzmanlar, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “Canlarına okuyacağız!” diyerek ifade ettiği müdahalenin piyasalar tarafından mutlaka görülmesi gerektiğinin altını çizdiler.