ÖZEL HABERHaber Girişi : 12 Eylül 2022 14:20

İşte yeni servis tarifesi

İşte yeni servis tarifesi
Okulların bugün açılmasıyla birlikte öğrenci taşımacılığı sektörü de hareketlendi.
İşte yeni servis tarifesi

Okulların bugün açılmasıyla birlikte öğrenci taşımacılığı sektörü de hareketlendi. Akaryakıta art arda yapılan zamlar yüzünden fiyatların sık sık güncellendiği piyasalarda, artışlardan öğrenci servisleri de nasibini alacak. Geçtiğimiz yılki taşımacılık ücretlerinin bu yıl çok fazla artmaması, velileri rahatlatırken, sektörü pek memnun etmedi. Çoğu servis işletmesinde fiyatlar henüz tam olarak belirlenmezken, bu hafta içerisinde güncel fiyatların velilere bildirilmesi bekleniyor. Mesafeye göre yapılacak ücretlendirmede, en ucuz taşımacılık ücretinin 330 lira olacağı ifade edilirken, uzak mesafeli taşımalarda ise fiyatlar daha farklı olacak. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan ve bu yılı kapsayan karara göre; 3 kilometreye varan mesafelerdeki okullar için ailelerden 330 lira talep edilecek. Okul mesafesi 3 ile 10 kilometre arasında olan taşımacılık hizmetlerinin 440 liradan verileceği Erzurum’da, 10 kilometre üzerindeki taşımalar ise 500 liradan yapılacak.

 

YETERLİ DENETİM YAPILMIYOR

UKOME tarafından belirlenen yeni tarife, servi işletmecilerine tebliğ edilirken, bu fiyatların dışına kesinlikle çıkılmaması gerekiyor. Kimi derbi işletmecilerinin daha çok öğrenci taşıyabilme adına rayiç bedellerin altında taşımacılık yapması büyük bir sorun olarak görülürken, korsan taşımacılık yapanlar da sektördeki diğer problemlerden birisini teşkil ediyor.

Servis işletmecileri, öğrenci taşımacılığının ciddiyet ve hassasiyet gerektiren bir eylem olduğunu dile getirerek, “Çok fazla büyük bir şehir olmamasına rağmen ne yazık ki Erzurum’da da korsan taşımacılık yapılıyor. Plakasız biçimde yapılan bu taşımacılık faaliyetleri ne yazık ki öğrencilerin can güvenliğini riske atmak anlamına geliyor. İşini düzgün yapmaya çalışan servis işletmecilerine hendekten deve atlatılırken, ne yazık ki korsan taşımacılık faaliyetlerine karşı gereken tedbirler alınmıyor. Erzurum’da bu iş öylesine cılkından çıkmış ki, sadece öğrenci değil, plakasız personel taşımacılığı bile yapılıyor” diye konuştular.

 

VELİLERE KORSAN ÇAĞRISI

Öğrenci velilerine çağrıda bulunan servi işletmecileri, “ Çocuklarınızı emanet edeceğiniz servislerin lisanslı ve yasal olmalarına dikkat edin!” diyerek, özellikle ucuz taşımacılık vaadinde bulunanların mercek altına alınmasını istediler.

İşletmeciler, “ Sonuçta biz o araçlarda öğrenci taşıyoruz ve gerekli her türlü tedbiri alıyoruz. Ama korsan taşımacılık yapan kişi ya da kişilerin böyle bir kaygısı yok. Onların derdi çocukların can güvenliği değil, kesinlikle para kazanma hırsı” şeklinde konuştular.