ÖZEL HABERHaber Girişi : 05 Ekim 2022 17:26

Kışlık lastikte ‘çıkma’ furyası

Kışlık lastikte ‘çıkma’ furyası
Kışlık lastik fiyatlarının 4 ile 5 bin liradan başladığı piyasalarda, sürücülerin ilgisi ise çıkma diye tabir edilen ikinci el lastiklere yönelmeye başladı.

Kışlık lastik alışverişlerinde artık “çıkma” rüzgârları esiyor. Kışlık lastik fiyatlarının 4 ile 5 bin liradan başladığı piyasalarda, sürücülerin ilgisi ise çıkma diye tabir edilen ikinci el lastiklere yönelmeye başladı. Yaklaşan kış mevsimi için şimdiden tedbir alan ve kışlık lastik ihtiyacını gidermek için ikinci el bayilerine akın eden sürücüler, lastik fiyatları karşısında adeta neye uğradığını şaşırıyor. En ucuz kışlık lastiğin 4 ile 5 bin liradan satıldığı Erzurum’da, sürücülere çıkma lastik alternatifleri de sunuluyor. İkinci el olarak satışa sunulan bir ya da iki yıllık lastiklerin takım fiyatı bin 500 ile 2 bin lira arasında değişirken, marka ve modele göre de fiyatlar değişebiliyor. Sürücüler, kışlık lastiklerin çok pahalı olduğunu dile getirerek, “Önceden bu fiyatlara sıfır lastik satın alabiliyorken, şimdi ikinci el lastik bile bulamıyoruz” dediler.

 

FİYATLAR DALGALANIYOR

Kışlık lastik fiyatlarındaki anormal artışı sebebinin akaryakıt fiyatları ve döviz kuru olduğunu kaydeden satıcılar, “Neredeyse günlük yaşamın her alanında hayat pahalılığı var, haliyle bizim piyasa da bu artışlardan çok fazla etkilendi. Lastik ve lastik ürünlerinde hammadde akaryakıt olduğu için ister istemez fiyat dalgalanmaları da piyasaları bozdu. Geçen yılın yaz mevsiminde satışını yaptığımız lastiklerin fiyatı bu yıl neredeyse ikiye üçe katlandı. Yani sürücülerin şu anda ikinci el lastik satın alabilmek için ödediği paralarla geçtiğimiz yıl ultra kaliteli lastik satın alınabiliyordu” dediler.

 

FARKLI LASTİKLER SIKINTI!

Bu pahalılıktan dolayı sürücülerin çıkma lastiklere yöneldiğini anlatan satıcılar, “Çıkma lastik alındığında takım bulmak bile zor oluyor, çünkü fiyatlar el yakıyor. Mesela 2 yıllık idare eder türden kışlık lastiklerin takımı şu anda bin 500 ile 2 bin lira arasında. Kimi sürücüler takım alıyor, kimileri de yalnızca ikisini alıyor. Farklı kışlık lastikler kullanmak da, desen, model ve yıpranmışlık gibi faktörler yüzünden sıkıntılı olabiliyor. Örneğin araçlarda farklı tarz ve desene sahip lastikler yüzünden ön düzen sorunları yaşanabiliyor” diye konuştular.