ÖZEL HABERHaber Girişi : 07 Temmuz 2022 13:15

Konutta arz-talep dengesi bozuldu

Konutta arz-talep dengesi bozuldu
İnşaat maliyetlerinin sürekli yükseliş halinde olduğu sektörün Erzurum penceresinde ise, talepler artık karşılanamaz bir boyuta ulaştı.

Erzurum’da inşaat sektörü son zamanların en durgun dönemini geçiriyor. İnşaat maliyetlerinin sürekli yükseliş halinde olduğu sektörün Erzurum penceresinde ise, talepler artık karşılanamaz bir boyuta ulaştı. Konut üretiminin azaldığı ve talep karşılanamadığı için fiyatların anormal düzeyde artış gösterdiği Erzurum’da, çözüm yolu ise, sektörün sübvanse edilmesinden geçiyor. Sektör temsilcileri, inşaat faaliyetlerinin Erzurum gibi şehirlerde ekonomik canlılığın parametrik değerlerinden birisi olduğunu dile getirerek, “Son yıllarda Erzurum bu değerden artık istifade edemiyor. Çünkü yükselen maliyetler yüzünden inşaat sektöründeki durgunluk neredeyse son zamanların zirvesini yaşıyor. Erzurum’da şiddetle konuta ihtiyaç var, ancak maliyetlerin yüksek oluşu nedeniyle talep bir türlü karşılanamıyor. Bu da karşımıza yüksek fiyatlı konutlar olarak çıkıyor” diye konuştular.

 

KONUT FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ

Erzurum’da konut fiyatlarının son bir yıl içerisinde yaşadığı artışın durumu özetleyen en güzel örneklerden birisi olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, “Geçtiğimiz yıl 500 bin liraya ultra lüks daire satın alınabiliyorken, şimdilerde bu rakama normal standartlarda bir daire ancak satın alınabiliyor. Şu anda sıfır daire fiyatları 750 bin liradan başlıyor. İki yıl öncesine kadar villa alınabilecek rakamlara şimdi ancak daire alınabiliyor. Durum bu kadar dikkat çekici” şeklinde konuştular.

 

SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ LAZIM!

Konut talebi karşılamadığı ve arz-talep dengesi bozulduğu için fiyatların yükselişe geçtiğini anlatan sektör temsilcileri, “Erzurum’da bir an önce konut üretiminin hız kazanması gerekiyor. Mevcut mali şartlarla bunun imkanı yok. Bu yüzden sektörün sübvanse edilmesi, en azından vergiyle alakalı bir takım düzenlemelere gidilmesi gerekiyor” dediler.

İnşaat sektörünün sadece demir, kum ve çimentodan oluşmadığına dikkati çeken sektör temsilcileri, “İnşaat sektörüne bağlı olarak faaliyet gösteren yüzden fazla iş kolu var; sektördeki durgunluk hepsini birden etkiliyor ve bu durum karşımıza işsizlik, ekonomik durgunluk ve istihdam problemi olarak çıkıyor” diye konuştular.