ÖZEL HABERHaber Girişi : 11 Ekim 2022 09:22

ŞEHİR NEFES ALAMIYOR!

ŞEHİR NEFES ALAMIYOR!
Erzurum’da her yıl dikkat çekici boyutlara ulaşan hava kirliliği, önümüzdeki kış ayında da yine gündemi meşgul edecek; çünkü sorun kalitesiz kömür değil!

Erzurum’da her yıl dikkat çekici boyutlara ulaşan hava kirliliği, önümüzdeki kış ayında da yine gündemi meşgul edecek. Erzurum’da tüketilen kalitesiz yakıt tüketiminin her yıl azalmasına rağmen kirliliğin dikkat çekiyor olmasının altında yatan sebep ise, şehrin topografik yapısı ve hava koridorlarının kapalı oluşu… Şehir plancıları, Erzurum’un dört bir yanının sıradağlarla çevrili olduğunu ve sahan gibi bir yapının dikkat çektiğini kaydederek, “Erzurum’da aslında hava kirliliği oluşturacak kadar vahim bir durum yok. Asıl vahim olan şehrin hava kanallarının kapalı oluşu. Böyle bir ortamda kalitesiz yakıt tüketimi çok az bile olsa kirlilik oluşmaya devam edecek. Çünkü Erzurum’un hava koridorları kapalı ve şehir nefes alamıyor” dediler. Hava koridorlarının kapalı oluşunun en büyük sebebinin ise, plansız yapılaşma olduğunun altını çizen şehir plancıları, “Gelişmiş ülkelerde ve şehirlerde yerleşim merkezlerinin hava koridorları önceden tespit edilmiş ve imar planları da buna göre şekillendirilmiştir. Ama Erzurum’da çarpık, plansız ve imara aykırı yapılaşmalar yüzünden maalesef Palandöken dağından başlayarak şehrin hava koridorları kapatılmıştır!” diye konuştular.

 

KARA BULUTUN SEBEBİ…

Erzurum şehir merkezinde şu anda yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması olduğunu, bunun da hava koridorlarının açılması noktasında bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “Şehrin hava akım yolları ve koridorlarını tespit etmek çok zor değil. Bunun için alanında uzman ekiplerin kısa bir süre çalışması yeterli. Şehrin nefes almasını sağlayacak ve hava sirkülasyonuna imkan sağlayacak hava koridorları tespit edilir, yapılaşma da buna göre dizayn edilirse, hiçbir sorun kalmaz. Kış aylarında şehrin üzerinde oluşan kara bulut işte bu yüzden kaynaklanıyor. Şehir nefes alamıyor, hava sirkülasyonu yapılamıyor ve ortaya o kirli manzara çıkıyor. Bunun çözümü de yine kendi elimizde. Hazır şehir merkezinde yeni bir yapılanma ve dönüşüm alışması varken, işte bu hava akımı koridorlarını tespit etmeli ve yapılaşmayı ona göre planlamalı, imar planlarını bu haritaya göre oluşturmalıyız. Bu adımı bugün atmazsak, bu sıkıntıyı yaşamaya devam ederiz. Burada mesele kalitesiz yakıt tüketimi değil, asıl mesele şehrin hava alamıyor oluşudur” şeklinde konuştular.