Güneşten elektrik enerjisi elde edilebilmesi hususunda Erzurum’un en şanslı illerin başında geldiğini daha önce ifade etmiştim.
Çünkü Erzurum’da güneşlenme süresi çok uzun ve dolayısıyla elektrik üretimi de bir o kadar avantajlı hale geliyor.
Yalnız Erzurum’da şöyle yanlış bir algı var; sanki bu güneş enerji sistemleri tarım arazilerinin üzerine kuruluyormuş gibi.
Yanlış!
Güneş enerji panellerinin kurulduğu ya da kurulacağı alanlar üzerine özellikle bir şart var. Diyor ki yasa: “Ekilebilir tarım arazisi olmayacak!”
Kısacası Erzurum’da şu ana kadar kurulu bulunan hiçbir güneş enerji santrali, ekilebilir ya da işlenebilir araziler üzerinde değil, buna özellikle dikkat ediliyor.
Ama işte bu bilgiyi herkes bilmiyor, işte bu sebeple de zannediliyor ki; bütün güneş enerji santralleri tarlaların üzerine kuruluyor.
Dediğim gibi, böyle bir durum söz konusu değil ve Erzurum’da da tarıma elverişli olduğu kadar, elverişsiz araziler de var.
Bunu bir fırsat bilmeli ve Erzurum’da bol bol güneş enerji santrali kurulmalıdır.
Sonuçta bu milli bir enerji politikasıdır ve gücü yeten işletmelerin bu alana eğilmesi hem Erzurum, hem Erzurum sermayesi ve hem de Erzurumlu sermaye sahipleri için elzemdir.
Akarı yoktur, kokarı yoktur.
Özellikle kırsal kesimde üretime yoğunlaşanlar için güneş enerji santrali kurulum desteği bile veriliyor. Yani hem elektirik üretip kendi ihtiyacınızı karşılıyorsunuz, hem de para kazanıyorsunuz.
Güneş doğdukça kazanıyor, gün batana kadar üretiyorsunuz.
Bundan iyisi zaten Şam’da kayısı.